Update cookies preferences
⚡️ Najbolja električna podna grijanja ⚡️

Kako odabrati termostat za podno grijanje

Saša Rome 04.2023

pametni wifi termostat
pametni wifi sobni termostat

Nekoliko pitanja koje si trebate postaviti

Primjena

Pri odabiru termostata morate uzeti nekoliko faktora u obzir, prvi je primjena. Da li se radi o sustavu grijanja ili dogrijavanja, koliko će taj termostat "raditi" i koliko je veliki prostor s kojim će termostat upravljati.
Razlikujemo nekoliko kategorija "sobnih" termostata:

  • Manualni
  • Programabilni
  • Pametni WIFI programabilni
Svi naši termostati su napredni i visoko kvalitetni sa jamstvima od 3 godine za manualni i programabilni i za WIFI termostate 12 godina pod uvijt da upravljaju sa Warmup sustavom grijanja, iako sa ni jednim ne možete pogriješiti ipak postoje razlike koje utječu na odabir. Osim izgleda i cijene tu su funkcije.

Pametni WIFI termostat

ELM je termostat modernog izgleda, dizajniran je sa ciljem da bude manje upadljiv dolazi u crnoj i bijeloj boji i sa 12 godina jamstva onda kada upravlja sa Warmup sustavima grijanja, ako je spojen sustav koji nije Warmup tada je jamstvo 3 godine.
6iE je termostat za razliku od ELM termostata je dizajniran sa ciljem da bude upečatljiv, sa ekranom na dodir kao na modernom mobilnom uređaju. Također dolazi sa jamstvom od 12 godina odnosno 3 godine ukoliko ne upravlja sa Warmup sustavom.

WIFI u nazivu znači da imate pregled i upravljanja omogućeno na daljinu, putem mobilne aplikacije, tableta ili računala.
Ovi termostati su pametni jer planiraju grijanje za Vas, imaju funkciju naprednog učenja pomoću kojeg pamti period koji je potreban da se prostor zagrije i ohladi u odnosu na unutarnju i vanjsku temperaturu, time zapravo dobijete da termostatu zadajete kada želite koju temperaturu a on će sam znat ranije upaliti kako bi zadana temperatura bila dosegnuta u zadanom vremenu, također isto tako ranije i ugasi kako bi uštedio do 25% energije. Dodatno mu se može navesti u kojem periodu imate jeftiniji tarifu struje ili besplatnu solarnu energiju, tada će on maksimalno "iskoristiti" energiju u tim periodima bez da naruši zadane parametre. Ima dodatne razne napredne funkcije, poput zapažanja kada se prostor provjetrava, ili ako mu to omogućite prati vaše kretanje tako da kada Vas nema doma, smanji grijanje da ne grije nepotrebno prazan prostor itd..

Ovi se termostati isplate u svakoji prostoriji koja koristi grijanje dali bilo 2 kvadrata ili više, obzirom na jamstvo od 12godina i uštedu od 25% energije. Svi smo doživjeli situaciju gdje ste došli doma sa posla u hladno, iz raznih razloga, sa ovim termostatima se to ne događa, uvijek je ugodno, a sama postava termostata je tek 5 do 10 minuta i više ga ne morate programirati kako se on sam prilagođava vremenskim uvjetima.

programabilni sobni termostat
manualni termostat

Manualni termostat

Mstat-otn je manualni termostat koji ima tek nekoliko jednostavnih funkcija, upravlja se sa kotačićem, može se zadati određena temperatura koju će on "držati" dok mu na kotačić opet ne zadate drugu temperaturu.
Ima mogućnost upravljanja samo sa podnom temperaturom ili sa temperaturom zraka uz ograničenje temperature poda do 27℃ ili do 35℃. Može mu se namjestiti temperatura od 5℃ do 35℃ i isključiti ga u potpunosti.
Najbolje je koristiti kada se radi o sustavu dogrijavanja jer je tada upravljanje samo na podnoj temperaturi kako drugi sustav grijanja ne bi isključio podno grijanje ili kada je u pitanju kupaonica ili sličan manji prostor koji bi se stalno grijao na istoj temperaturi.

Programabilni termostat

ELT programabilni termostat dolazi u crnoj i bijeloj boji, ima standardne mogućnosti stavljanja programa sa dva programa aktivnog grijanja i dva programa pasivnog grijanja.
5+2, 6+1 i 7+0, što znači da se mogu staviti dva seta programa sa dva paljenja i gašenja koja se ponavljaju od ponedjeljka do petaka a za vikend je drugačiji set (5+2) ili ponavljanje od ponedjeljka do subote, pa je nedjelja drugačiji set (6+1) ili cijeli tjedan isti set (7+0).
Program dok Vas nema na duže periode, "zaštita od smrzavanja" isti ne dozvoljava temperaturi u prostoru da padne ispod 5℃
Ručno upravljanje, gdje zadajete fiksnu temperaturu
Ima funkciju učenja, pomoću kojega pamti koliko je dugo potrebno prostoru da se zagrije i ohladi, time će teže doći do situacije da grijanje nije stiglo zagrijati u vrijeme kada mu je zadano, ali ne može u potpunosti spriječiti kako ne može vidjeti buduću vremensku prognozu.
Ima mogućnost upravljanja samo sa podnom temperaturom ili sa temperaturom zraka uz ograničenje temperature poda do 27℃ ili do 40℃. Može mu se namjestiti temperatura od 5℃ do 35℃ i isključiti ga u potpunosti.
Najbolje je koristiti za slabije grijane prostorije poput spavaćih soba, gdje je temperatura grijanja nekoliko stupnjeva niža od recimo temperature u boravku.
Ili kada se radi o sustavu dogrijavanja ali u prostoru poput boravka u kojem ne boravite noću, a sa njime si možete postaviti da ne grije u tom periodu pod.

Obratite nam se i rado ćemo odgovoriti na sva dodatna pitanja i pomoći Vam odabrati sustav koji je po Vašoj mjeri

Potražite odgovore na ostala pitanja

Grijaca mrezica

Grijaće mrežice

Grijanje direktno ispod pločica, kamena i sl.

Saznaj više
najbolja podna izolacija

Zašto podna izolacija

Osim što smanjuje gubitke, ubrzava proces zagrijavanja do 70%

Saznaj više
Grijaca folija

Plutajuće podloge

Grijanje direktno ispod laminata, klik parketa i vinila

Saznaj više

WAL

Rješenja za sve Vaše potrebe grijanja.

Slobodno nam se obratite za besplatno savjetovanje i izradu ponude krojena po Vašoj mjeri!

info@wal.hr