Update cookies preferences
⚡️ Najbolja električna podna grijanja ⚡️

Kako postaviti podno grijanje

Saša Rome 04.2023

podno grianje ugradnja grijaci kabel
postava podno grijanje mrezica

Koraci do najbolje postave podnog grijanja

Odabir materijala

Na tržištu postoji more materijala, neki bolji, a neki lošiji. Pri odabiru je bitno obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Prije svega trebate vidjeti što Vama treba, sustav grijanja ili dogrijavanja. Za postavu direktno ispod keramike, pločice, kamena, parketa, laminata, vinila ili možete ići ispod glazure/estriha ?
Za koji prostor Vam je potrebno grijanje: kupaonica, dnevna soba, spavaća, garaža, poslovni prostor. Kolika je snaga potrebna ovisno o izolaciji i lokaciji, te potrebama može Vam zatrebati od 50 do 200W/m2
Da li je vikendica ili prostor u kojem će se stalno boraviti?
Ovisno o odgovoru na ta pitanja ćete moći odabrati pravi tip materijala za Vaše potrebe

Koliko materijala mi treba

Planiranje postave. Jednom kada ste odabrali materijal, trebate odlučiti gdje će sve grijanje ići, postoje neka opća pravila koja se treba držati:

  • Grijanje se ne postavlja ispod fiksnih elemenata poput kade, kuhinjskih elemenata, ugradbenih ormara, peći za drva i sl. teških predmeta ili koji isijavaju značajnu toplinu
  • Grijanje se odmiče od zidova 5-10cm, od peći 20+cm, podnih sifona 10+cm

Obračunati "slobodnu" površinu za postavu, isplanirati postavu materijala i vidjeti kolika je iskoristiva kvadratura. Ovisno o tipu materijala neki imaju predodređene dimenzije poput mrežica i folija, a sa nekima nemate to ograničenje poput: WIS, DWS i DCM gdje Vas jedino ograničava snaga.
Svi materijali imaju svoje službene upute za montažu dostupne na link u nastavku: Dokumenti

Termostat ugradnja

Slično kao i sa odabirom grijanja, tako je bitno znati za što Vam treba termostat te prema tome odabrati koji termostat bi zadovoljio Vaše potrebe i želje.
Kod termostata je vrlo bitno odabrati dobru lokaciju, za termostate također postoje generalna pravila kojih se treba pridržavati.
Ne smije biti blizu drugog izvora temperature koja nije dobivena podnim grijanjem, poput: frižidera, televizora, prozora, vanjskih vrata i ne smije biti na "udaru" sučevih zraka kako iste mogu poremetiti očitanje za nekoliko stupnjeva, također je bitno da bude što dalje od peći na drva i da nije u njenom "vidokrugu" kako i ona isijava.
Kupaonica je dosta nezahvalan prostor za bilo koju elektroniku pa tako i termostat. Naši termostati smiju biti u "zoni 3" to znači da mora biti na većoj udaljenosti od 90 centimetara od sifona, izvora vode, tuškabine i kade zbog vlage. U situacijama kada je manja kupaonica tada se termostat treba prebaciti van kupaonice, a upravljanje se stavi samo putem podnog senzora.
Ispunjavajući navedene uvijete, termostat je poželjno staviti u blizini gdje Vam je temperatura najbitnija, kako u istom prostoru temperatura može varirati i nekoliko stupnjeva a termostat očitava temperaturu u svojoj blizini.
Na primjer, blizu kutne garniture, ili blagovaonskog stola, kreveta, radnog stola. Dok s druge strane kuhinja nije toliko bitna jer dok ste u kuhinji se krećete i samim time dodatno grijete, a ako ktome još i kuhate stvarate dodatnu toplinu.

Postava podnog grijanja

Samu montažu si možete sami odraditi no pripreme instalacija i ispitivanje materijala i popunjavanje jamstva mora odraditi certificirani električar.
Kada ste dobro proučili upute za montažu, slobodno si pomozite sa kojim videom sa youtuba-a sa službenih kanala proizvođača odabranog grijanja, ukoliko se neke informacije međusobno prkose držite se samih uputa dobivene sa materijalom ili se javite direktno proizvođaču/zastupniku.

postavljanje elektricnog podnog grijanja
postava elektricnog podnog grijanje

Dokumnetiranje postave

Po završetku postave sve počistite i poslikajte montiranu površinu, spremite si slike razvrstane po prostorijama/zonama, obavezno si pomoću metra slikajte početak (spoji grijača i "hladnog kraja"), kraj grijača te poziciju podnog senzora kako su to "najslabije karike" samog grijača.
Poslikajte i popunjeni jamstveni list i račun.

Obratite nam se i rado ćemo odgovoriti na sva dodatna pitanja i pomoći Vam odabrati sustav koji je po Vašoj mjeri

Potražite odgovore na ostala pitanja

Grijaca mrezica

Grijaće mrežice

Grijanje direktno ispod pločica, kamena i sl.

Saznaj više
najbolja podna izolacija

Zašto podna izolacija

Osim što smanjuje gubitke, ubrzava proces zagrijavanja do 70%

Saznaj više
Grijaca folija

Plutajuće podloge

Grijanje direktno ispod laminata, klik parketa i vinila

Saznaj više

WAL

Rješenja za sve Vaše potrebe grijanja.

Slobodno nam se obratite za besplatno savjetovanje i izradu ponude krojena po Vašoj mjeri!

info@wal.hr